Restaurering av foton
Detta fotot är tagit 1912, för över hundra år sedan, och är faktiskt i riktigt bra skick.
Vi scannar in och digitaliserar era foton, negativ, dia med mera och försöka möta de flesta förväntningar och önskemål. Läs mer om vår digitalisering här.
I inscanningsprocessen finns det möjlighet att få mindre skräp, damm och repor bortplockade men vi erbjuder även manuell kontroll och restaurering av bilder. Denna bilden är, trots sin ålder i väldigt bra skick, men har ändrat i färg och fått en hel del repor och damm.
Originalbilden är här inscannad med viss dammborttagning och och kompensation för skärpa. Bilden har en hel del damm, några rejäla repor, samt att även fast kortet inte är helt svart-vitt ska det inte vara så rödtonat som det är här.
Här har vi färgkorrigerat bilden utifrån den fysiska bilden som är med som referens. Även kontrast och ljus är aningen korrigerat.
Men om vi tittar högst upp på denna sida så ser vi några förstoringar på utvalda partier i bilden och konstaterar snabbt att bilden har ganska mycket att åtgärda.
Den bilden är som sagt över hundra år gammal och här bestämde vi oss för att behålla den känslan. Därför har vi valt att behålla strukturen som själva kopian har i sitt papper i den mån det är möjligt. Vi har rensat bilden på allt damm, tagit väck repor, återskapat kanter samt tagit väck små fläckar. Därefter har vi selektivt lagt till skärpa samt justerat kontrast för att återskapa mer hur bilden såg ut i sin begynnelse.
Inte bara gammalt
Det behöver ju självklart inte vara jättegamla bilder som behöver restaureras, många gånger räcker en enkel brusreducering, borttagning av det mest störande dammet samt en bra färgkorrigering och korrekt kontrast och ljus.
Givetvis är det inte bara inscannade analoga foton detta gäller utan går lika bra att lämna sina digitala för behandling.
Automatisk borttagning av damm och repor vid digitalisering
Som i exemplet här under kan gamla negativ ha väldigt mycket damm och repor och det hade varit väldigt tidskrävande och därmed kostat en del att ta väck. På de flesta färgnegativ finns dock en möjlighet att scannern automatiskt känner av dammet och tar väck det i inscanningsprocessen. Scannern gör en scanning med IR sensor för att läsa av vad som är damm och repor och tar därefter väck det, oftast med mycket gott resultat. Processen tar lite längre tid än normalt men inte på långa vägar så tidskrävande som om det ska göras manuellt.
Sist är ett jättefint foto från 1907, alltså 113 år gammalt. Nu är det inte optimalt att se ändringarna på såhär små bilder i låg upplösning men även här ville vi bevara struktur i papper och känslan av ett 113 år gammalt kort. Borttagning av damm och repor, fix av kanter, färgställning, selektiv uppskärpning, selektiv justering av ljusnivåer, kontrast med mera.